ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Problem zatvora kod mačaka

Mačke mogu imati zatvor zbog raznih razloga: nedostatak tjelesnih aktivnosti, premalo vode ili od prekomjernog gutanja dlake. Gutanje konopa i drugih stranih predmeta mogu uzrokovati začepljenje debelog crijeva. Također, i premalo ili puno vlakana u prehrani može uzrokovati zatvor, jer vlakna upijaju vodu i uzrokuju zadržavanje izmeta. Ponekad mačke ne žele kosristiti kutije pa zadržavaju sve u sebi ili možda zbog agresije drugih mačaka. Mačke također mogu dobiti zatvor zbog promjene okoline, kao što je prelazak u novi dom, bolnicu ili posjeta nemome nepoznatom mjestu npr. kuća za odmor.


Znakovi i simptomi

Najočitiji znak da ima zatvor je naprezanje dok ide obavljati veliku nuždu. Kod zatvora mačka može plakati dok pokušava izbaciti ‘to’ iz sebe, a zatim izlaze samo male količine vodenog izmeta. U težim slučajevima, mačka se može naseliti u kutiju za obavljanje nužde duže vrijeme, i ne imati ni malu ni veliku nuždu. Jedan od simptoma je i krvavi proljev. Ponekad može mačka pokušati izvan kutije obavljati nuždu, pa se opet vratiti u kutiju. Pognut će se i naprezati ali neće ništa izaći. Mogu izgledati letargične, sa siromašnim apetitom i mogu izgubiti težinu. Također možete primjetiti povraćanje, pogrbljen stav i neprirodno držanje, dok sjedi ili hoda zbog neugode.

Koliko često bi mačka trebala imati stolicu

Većina mačaka će imati stolicu barem jedno dnevno, ali to sve varira od mačke do mačke. Ovisno o tome koliko jedu, a i o vrsti hrane – konzervirana ili suha- mačke mogu ići i dva ili više puta na wc. Starije ili bolesne mačke mogu imati stolicu svako drugi dan, ali ne smije proći više od 48 sati. Kod zdrave mačke, redovita stolica bi trebala biti dobro oblikovana, duboke smeđe boje i ne smije biti rijetka. Konzultirajte se s veterinarom ako primjetite razlike i da li je tvrda i suha stolica.

Liječenje zatvora

Ako mačka ima blagi zatvor, veterinar vam može preporučiti omekšivaće stolice ili laksativ ( poseban za mačke) kako bi pokrenili stolicu. Dodajite vlakna u mačju hranu, uključujući prirodne mekinje, žitarice ili bundeve koje su jako učinkovite. Također su dostupna visoka vlakna koje puno pomažu kod zatvora. Ako mačka ima teški zatvor veterinar može pomoću klistira ili ručno isprazniti debelo crijevo. Mačke koje imaju određene prepreke u crijevima ( strana tijela ili kosti) moraju se podvrgnuti operaciji.

Održavanje redovne stolice

Uklanjanje mogučih uzoraka zatvora će pomoći vašoj mački kako ne bi imala problema. Ako je dugodlaka i sklona lopticama u kosi, svakodnevno četkanje će ukloniti krzno koje bi moglo ići u probavni trakt. Veterinar vam također može sugerirati hranu ili lijekove. Vaša mačka treba ići na rutinske preglede protiv parazita. Kutija im uvijek mora biti čista. Uvijek moraju piti svježu vodu kako ne bid dehidrirali. Dodajte im zdravije stvari u prehranu npr. vlakna. Također se pobrinite da vaša mačka bude dosta aktivna kako bi joj metabolizam normalno radio.

0 komentari:

Objavi komentar