ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Mačići i dojenje

Odvikavanje mačića od dojenja je prirodan proces. Majke njeguju svoje mačiće prva tri do četiri tjedna, nakon toga mačići počinju rasti i majčinska njega prestaje. Odvikavanje započinje tako da im majjka smanjuje skrb i pokaže im kako jesti bez nje. Lako će se priviknuti zbog znatiželje i gladi
. Za mačiće, majčina njega znači prehranu i sigurnost. Osim što ih hrani, majka ih uči i igranju,lovu i kako da se sami čiste. Mačići koji ostanu s majkama osam do dvanaest tjedana su više prilagođeni društvu nego oni koji su se prije maknuli. Oni ne mogu jesti čvrstu hranu jer im zubi počinju rasti tek nakon 3 tjedna. Ako mačka skrbi za veliko leglo ili ako zbog zdravstvenih problema ne proizvodi dovoljno mlijeka, svojim mačićima će davati prehrambrene poticaje.

Pomoć majci prirodi

Majke prizvode mlijeko oko 12 tjedana. Tijekom prva tri tjedna mačići sisaju mlijeko konstantno. Kada im počnu rasti zubi, počinju istraživati hranu njihove majke imitirajući način na koji ona jede. Kod odvikavanja možete im pomoći ako im ponudite mlijeko u plitkoj posudi. Ne bi ste im smjeli davati kravlje mlijeko, jer im ono uzrokuje probavne tegobe i proljev. Umoćite svoj prst u zdjelu, neka ga mačić poliže i tako ga vodite sve do zdjele. Mačići mogu i prošetati kroz svoju posudicu, pa će čistiti svoje šape od mlijeka i tako će se naviknuti na novu prehranu. Nikada nemojte gurati nos mačićev u posudu, jer može udahnuti tekućinu i dobiti upalu pluća ili neke druge zdravstvene probleme.

Od majčinog mlijeka do prave prehrane

Kada se mačići naviknu na mlijeko iz posude možete im onda pomalo dodavati konzerviranu hranu u mlijeko i napraviti kašu. Pomoću proteina normalno će im se razvijati mišići. Tu kašu poslužite tri do četiri puta dnevno na sobnoj temperaturi. Kada se naviknu mačići, postupno smanjujte količinu mlijeka, a povećavajte konkretnu hranu. Osam do deset tjedana bi trebali jesti ne navlaženu hranu. Ali im uvijek ponudite i zdjelicu svježe vode jer mogu dehidrirati. Kako bi spriječili kod majke razvoj mastitisa, odnosno upale mliječnih žlijezda zbog kojih bude zastoj mlijeka ili se pojavi zaraza, trebate mačiće odvajati postepeno. Ona može otići od svoje aktivne obitelji kako bi se malo odrijemala. Mačići koji jedu krutu hranu mogu biti odvojeni od majki duži period. Ako majka i dalje proizvodi mlijeko,a mačići su prestali piti mlijeko, smanjenim unosom hrane i vode mlijeko će se osušiti.

Boce za hranjenje mačića

Ako ručno hranite mačiće, dajte im zamjenu za mlijeko, nikada kravlje mlijeko. Počnite im nuditi mlijeko nakon tri tjedna. U početku, imajte spremnu bocu ako bude mačić odbijao zdjelu. Polako kada se navikne mješajte s mlijekom konzerviranu hranu. I tako pomalo smanjujte količinu mlijeka sve dok ne počne jesti samo hranu.

0 komentari:

Objavi komentar