ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Prehrana izbirljive mačke

Mačke su dobile reputaciju kao jako nepredvidive životinje kad je u pitanju hrana. Odjedanom mogu odbaciti hranu koja im je bila najomiljenija, ili mogu ignorirati novu hranu koju im nudi vlasnik. Ako mačka ne želi jesti, za to uglavnom postoji uvijek razlog. Hrana ne smije okuson i mirisom biti svježa, jer mace zbog toga mogu imati zdravstvenih problema koji mogu utjecati na njihov apetit.
Nekada jedu po cijeli dan, a sutradan nemaju apetita za niti jedan obrok.
Evo što trebate znati kako bi dobro nahranili vašu izbirljivu macu:


Ako ste hranili tako da ste joj dopuštali da gricka cijeli dan, umjesto dobro raspoređenih obroka. Ponudite im hranu u kojoj uživaju, ako je ni nakon 30 minuti ne takne, maknite hranu. Ponovite tako i kod sljedeć odbora. Na kraju, glad će ipak prevagnuti i maca će biti prisiljena to pojesti. Neke mačke ne vole hranu iz hladnjaka, zagrijavanje na sobnoj temperaturi može iskušati njihova nepca. Kvalitetnija hrana će im biti privlačnija, jer je bolji okus nego kod obične hrane. Večina mačaka ima sklonosti prema mokroj ili suhoj hrani, pa ako ste za razmjenu, učinite to tijekom nekoliko dana, kako bi spriječili probavne smetnje. Kombinirajte bivšu hranu s novom, postupno smanjujući iznos.
Ponekad će odbijati hranu ako im je posuđe prljavo. Dakle. uvijek prije i poslije obroka operite posuđe iz kojeg mace jedu. Također mjesto na kojem vaša maca jede bi trebalo biti negdje u kutu vašeg doma, da je nitko u tome ne uznemirava. Mačke su osjetljive i na male promjene u svojim životnim sredinama. Prijelaz u novi dom, dodavanje drugog ljubimca, promjena vašeg radnog vremena, sve to može utjecati na prehrambene navike. Umirite svoju macu uspostavljanjem rutine koja uključuje redovite obroke, čisto posuđe i omiljena jela.

Zašto vaša mačka ne želi jesti?

Osim individualnih sklonosti oko teksture ili temperature, većina mačaka će rado sažvakati sve što stavite pred njih. Neke studije pokazuju kako mačke mogu razviti averziju prema hranu koju uvijek jedu određeno razdoblje i zahtijevaju različitu prehranu. Pošto im dosadi uvijek ista hrana, ako vam bude ignorirala i novu hranu, probajte je zavesti sa ‘ljudskom hranom’. To pokazuje da ako odbaci jednu hranu, da će biti nagrađena s nečim drugim.
Mačke privlači miris, a ne okus. Posebno ih mami miris piletine ili govedine. Ukusan obrok im je suha hrana prelivena juhom. Rijetko koja mačka može odoljeti okusu svježe kuhane piletine ili hamburgera. Možete im to ponudit u malim količinama kao posebnu poslasticu uz redovitu mačju hranu. No, domaća kuhinja ne bi trebala biti zamjena mačjoj hrani, jer nemaju toliko hranjivih stvari koliko je njima potrebno.
Maca koja ne dobiva hranu, može imati ‘bolest masne jetre’ koja je smrtonosna bolest zbog pohranjene masnoće, u roku od 48 sati. Ako vaša ne jede 24 sata, zovite vašeg veterianara. Ako dobro jede i odjednom prestane jesti znači da ima nekakvih fizičkih problema. Veterinar vas može pitati da li ima slomljen zub ili bolesne desni, jer to može prouzrokovati bol dok mačka žvaće, nedostatak apetita može biti rani znak raka gušteraće ili bolest bubrega.
Ponekad mogu imati alergijsku reakciju na hranu. Znakovi alergije su svrbež i kihanje, povraćanje i proljev. Kada se zdravstveni problemi riješe, apetit bi im se trebao vratiti.

0 komentari:

Objavi komentar