utorak, 1. svibnja 2012.

Kako šišati mačje kandže

Spomen ove ideje vas vjerojatno tjera da uzmete golmansku masku za hokej, ali ipak postoje načini kako bi to iskustvo bilo manje traumatično za vašeg ljubimca i za vas. Mačjim kandžama je potrebno šišanje uglavnom jednom mjesečno. Ako ih ne ošišate, maca vas može povrijediti , čak i u igri.

ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Problem zatvora kod mačaka

Mačke mogu imati zatvor zbog raznih razloga: nedostatak tjelesnih aktivnosti, premalo vode ili od prekomjernog gutanja dlake. Gutanje konopa i drugih stranih predmeta mogu uzrokovati začepljenje debelog crijeva. Također, i premalo ili puno vlakana u prehrani može uzrokovati zatvor, jer vlakna upijaju vodu i uzrokuju zadržavanje izmeta. Ponekad mačke ne žele kosristiti kutije pa zadržavaju sve u sebi ili možda zbog agresije drugih mačaka. Mačke također mogu dobiti zatvor zbog promjene okoline, kao što je prelazak u novi dom, bolnicu ili posjeta nemome nepoznatom mjestu npr. kuća za odmor.

Kako okupati mačku?

Mačke izgledaju kao da se čiste 24 sata dnevno. U stvarnosti one troše samo pola svoga života na njegu i čišćenje. To pedantno čišćenje nije samo zbog glancanja i laštenja njihovoga krzna, njihova slina na njihovo krzno djeluje i kao regulator tjelesne

Mačići i dojenje

Odvikavanje mačića od dojenja je prirodan proces. Majke njeguju svoje mačiće prva tri do četiri tjedna, nakon toga mačići počinju rasti i majčinska njega prestaje. Odvikavanje započinje tako da im majjka smanjuje skrb i pokaže im kako jesti bez nje. Lako će se priviknuti zbog znatiželje i gladi

Koliko dugo mačke žive?

Svi znamo da je klišej kako mačke imaju devet života, njihova stvarna dugovječnost ovisi o više faktora. Internet je pun priča o mačkama u 20-im i 30-im godinama. U Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda je izvješće o najstarijoj mački koja je umrla u 38-oj godini.

Prehrana izbirljive mačke

Mačke su dobile reputaciju kao jako nepredvidive životinje kad je u pitanju hrana. Odjedanom mogu odbaciti hranu koja im je bila najomiljenija, ili mogu ignorirati novu hranu koju im nudi vlasnik. Ako mačka ne želi jesti, za to uglavnom postoji uvijek razlog. Hrana ne smije okuson i mirisom biti svježa, jer mace zbog toga mogu imati zdravstvenih problema koji mogu utjecati na njihov apetit.