srijeda, 11. prosinca 2013.

Zašto mačke gube dlaku?


Mačke i gubitak dlake
 Nije nova vijest da se mačke linjaju. Tokom cijele godine i dugodlake i kratkodlake mačke podjednako gube mrtve dlake koju ostavljaju na svojim vlasnicima, pokućstvu i ostalim stvarima. Linjanje je normalno dok alopecija (područja bez dlake na tijelu životinje) nije. Ozbiljno obratite prozornost ako vam je mačka pročelava, jer niz uzroka može stanjiti njihovo krzno.

Uzroci gubitka dlake

Baš kao i ljudi, mačke mogu imati alergijske reakcije na lijekove, pelud, prašinu, plijesan ili na sastojke u hrani. Alergije na materijale, uključujući gumu, plastiku, vunu, bojila, kemikalije također mogu utjecati na mačku. Drugi razlozi gubitka dlake su dijabetes i hipertireoza jer oni uzrokuju gubljenje na težini, mačke se prestanu dotjerivati i postaju pretjerano žedne. Buhe, lišajevi ili šuga također mogu biti uzroci. Jeste li promijenili hranu, jeste li uzeli neku manje kvalitetniju? Ako hrana manje košta može značiti manju nutritivnu vrijednost, a siromašna prehrane rezultira gubitak kose. Mačke također mogu negativno reagirat na antibiotik kojeg piju ili na mjesto inekcije koje će je svrbiti, pa će ga non stop lizati i gristi. Ako je vaša mačka bolesna ili alergična gubitak dlake je prvi znak. Što se tiče njihovog uređivanja, koliko god se one često prale, dlaka neće ispadat. Crvenkaste mrlje ukazuju na alergije koje se mogu širiti i postati iritantne, pa mačka može to grebati ili gristi. Male mrlje na stražnjem kraju pokazuju reakciju na šugu ili na ugrize buha. Ako je mačka alergična na slinu buha, koža može postati crvena, a i vi će te primjetiti kako grebe bijesno, doslovno trgajući dlake kako bi joj bilo lakše. Ako imaju gljivičnu infekciji mogu izgubiti dlaku na nogama, licu i ušima. (Vidjet će te crvene krugove sa bijelom sredinom.) Ako mačka ima artritis, izgubit će dlaku oko zglobova. Mnogo rjeđi razlog opadanja su žljezdani poremečaji, kao što je Cushingova bolest koja uzrokuje gubitak kose sa strana duž cijelog tijela.

Što učiniti kod gubitka dlake?

Budući da ima mnogo razloga kod ispadanja dlake, najbolje je da mačku odvedete veterinaru kako bi popravio stanjem mjenjanjem hrane ili davanjem određenih tretmana za razne bolesti. Ako su prisutne grinje ili drugi paraziti, vaš veterinar će ostrugati kožu na djelu di je ubod.
Ako je mačka alergična na hranu, trebat će kreniti na dijetu. Promjene bi trebale ublažiti te probleme u nekoliko tjedana.

0 komentari:

Objavi komentar